Wat is Airsoft?

Airsoft is een vorm van schietsport. Bij de Airsoft sport wordt gebruik gemaakt van Airsoft apparaten (replica’s) die biologisch afbreekbare balletjes (BB’s) afschieten. Airsoft wordt zo nu en dan ook als training gebruikt voor militairen en de replica’s zijn erg moeilijk van echt te onderscheiden.

In Nederland wordt de sport sinds 15 januari 2013 gereguleerd. De Wet wapens en munitie heeft een aanvulling gekregen en deze aanpassing maakt het in Nederland nu mogelijk, mits je voldoet aan de strikte voorwaarden.

Beginnen met Airsoft

Voordat je een Airsoft replica mag bezitten in Nederland eerst voldoen aan bepaalde voorwaarden:

 • Minimale leeftijd 18 jaar
 • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
 • Lidmaatschap van een door de minister erkende airsoftvereniging
  (tot op heden is dan alleen de NABV)

Op de website van de NABV kan je alle benodigde informatie vinden.

Regels omtrent Airsoft

 • Airsoftapparaten mogen maximaal mondingsenergie van 3,5 joule hebben , dit is ongeveer 600 FPS).
  (De FPS regels zijn afhankelijk van welke displine je speelt en welk type replica je gebruikt lees daarom onze algemene voorwaarden voor de details)
 • Leden van de vereniging dienen hun airsoftapparaten te vervoeren in een koffer, foedraal of tas die afsluitbaar moet zijn. Het magazijn mag niet in de replica zitten tijdens vervoer.
 • Leden van de vereniging dienen airsoft apparaten thuis op te slaan in een deugdelijke opslag met sluitwerk.  Thuis onderhouden en testen mag mits uit het zicht van omwonenden en je vooraf een prive evenement aanmaakt via Mijn NABV.
 • Alleen een erkende (airsoft) wapenhandel mag Airsoft replica’s verkopen/verhuren. en moet ook een register bijhouden wie de apparaten koopt.
 • Leden mogen zelf airsoft apparaten invoeren, mits ze geregistreerd staan bij een airsoft vereniging. In de meeste Europese landen is airsoft ook legaal. al gelden soms beperkingen.

Veiligheid omtrent Airsoft

De munitie ( BBs) mogen in Nederland met een maximale snelheid 187 meter per seconde worden weggeschoten.
Daarom is veiligheid is absoluut het allerbelangrijkste van de sport. Er is de kans op oogletsel, mits je niet de juiste veiligheidsmaatregelen genomen hebt. Vandaar dat iedere speler verplicht is om een speciale veiligheidsbril tet dragen. Verder moet je rekening houden bultjes of blauwe plekken als je geraakt wordt. En in het sommige gevallen kan het een klein wond veroorzaken.

Daarom hebben we binnen de Airsoft een PANG regel:

 • Niet schieten binnen 5 meter bij 360 FPS.
 • Of bij 15 meter als je harder schiet.

Maar richt je replica op de tegenstander en roep hard PANG.

Met deze informatie in je achterhoofd is Airsoft een veilige ervaring en een ervaring die je mee gemaakt moet hebben.